Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Γριά Βάθρα 1958

Στη φωτογραφία, συντροφιά γυναικών στη Γριά Βάθρα περί το 1958.
"Γριά Βάθρα - Ρέμα Πλατιά  
Τρόπος πρόσβασης από τους κοντινότερους οικισμούς
Από τα Θέρμα παίρνουμε το δρόμο ανατολικά προς τη Γριά Βάθρα, στη συνέχεια συναντάμε χωματόδρομο στα αριστερά με κατεύθυνση νότια, ο οποίος οδηγεί σε ξέφωτο βρίσκοντας κανάλι, το οποίο ακολουθούμε μέχρι τη βάθρα και τον καταρράκτη....
Περιγραφή των συνθηκών του περιβάλλοντος
Το υψόμετρο της θέσης είναι 88 μ., με έκθεση Β και ήπια κλίση 10%. Η περιοχή βρίσκεται μέσα στο ρέμα , χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία και πλούσια βλάστηση μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο με μικρό βαθμό κάλυψης παρεδάφιας βλάστησης. Τα πετρώματα είναι όξινα πυριγενή (διαβάσεις).
Περιγραφή των ιδιαίτερων οικολογικών χαρακτηριστικών
Στη θέση αυτή συναντάμε τη φυτοκοινωνική ένωση Platanion orientalis με χαρακτηριστικό δασοπονικό είδος τον ανατολικό πλάτανο (Platanus orientalis), ηλικίας μεγαλύτερης των 100 ετών, που φθάνει τα 30 μ. ύψος και δημιουργεί μέτρια συγκόμωση (50%). Άλλα χαρακτηριστικά είδη που συναντάμε είναι ο φράξος (Fraxinus ornus), η καστανιά (Castanea sativa) και η φτέρη που εξαπλώνεται κατά μήκος όλης της διαδρομής. Η υγεία καθώς και η ποιότητα των κορμών των δέντρων είναι καλή, η ποιότητα τόπου μέτρια και η αναγέννηση αρκετή.
Περιγραφή των αντικειμένων θέας και των ιδιαίτερων τοπιακών χαρακτηριστικών 
Η θέση αυτή και γενικότερα η περιοχή τους ρέματος ανήκει στις περιοχές ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους καθώς σε όλη την περιοχή σχηματίζονται πολλά τοπία "χαρακτηριστικών μορφών". Τις μορφές συνθέτουν: ο καταρράκτης που γλιστράει ανάμεσα στα βράχια, η βάθρα, μια λεκάνη διαμέτρου 20 περίπου μέτρων που ενδείκνυται για κολύμπι, τα γλιστερά βράχια που ξεπροβάλλουν στα διάφορα σημεία της κοίτης, τα εντυπωσιακά υπεραιωνόβια πλατάνια ριζωμένα μέσα στους βράχους, οι πεσμένοι κορμοί πλατάνων στο ρέμα ξεριζωμένοι από την ορμητικότητα του νερού. Επίσης οι αιωνόβιες καστανιές κατά μήκος της διαδρομής, οι οποίες μοιάζουν να έχουν γείρει από το βάρος των χρόνων και την εξάπλωση του κισσού πάνω τους."
πηγή:  Νομαρχία Έβρου
Related Posts Plugin for   WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου