Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

25 Μαρτίου 1968, Χώρα Σαμοθράκης

Στη φωτογραφία ο αγαπημένος εξάδερφος Παναγιώτης Κωνσταντίνου Τσίπος, μικρός μα καμαρωτός και πανέμορφος τσολιάς, κατά τις εκδηλώσεις του εορταασμού της 25ης Μαρτίου το 1968 στη Χώρα Σαμοθράκης.
"...Φουστανελίτσα φόραε ζυγιασμένη - Καὶ κάλτσες καὶ τσαρούχια φουντωτά, - Παραγγελιὰ ἀπ᾿ τὰ Γιάννενα φερμένη, - Γαντζούδια πρεβεζάνικα ἀσημιά. ". Στην περίπτωση μας βέβαια ο φουστανελάς είναι ολίγον τι allafranga καθώς φοράει υποδήματα τύπου scarpini, και στο χέρι περίστροφο (revolver) κρατεί.
Χαρακτηριστικό επίσης το μυστάκιον που φέρει, σε μία εκδοχή, αυτής
της: μυστάκιον a la Douglas  Fairbanks (ντούγκλα* το μουστάκι).

*Παρ’ ότι η λέξη «ντούγκλα» (ή ντούγλα), σε συνδυασμό με τα συμφραζόμενα (δηλαδή το μουστάκι), αλλά και ηχητικά, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μπούκλα, δηλαδή παραπέμπει σε (στριφο)γυριστό μουστάκι, εν τούτοις η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ντούγκλα αποτελεί λάθος προφορά τής αγγλικής λέξης «Douglas», η οποία κανονικά προφέρεται «Ντάγκλας».
Κατά μία άλλη εκδοχή, ο όρος οφείλεται στον Αμερικανό ηθοποιό Douglas Fairbanks (1883-1939), ο οποίος είχε δημιουργήσει μόδα με το λεπτό μουστάκι του κι όταν κάποιος ήθελε να αναφερθεί σε τέτοιο μουστάκι, έλεγε «αυτός έχει μουστάκι (α λα) Ντούγκλας».
Για την ιστορία, ο Καπετανάκης «που ‘χει ντούγκλα στο μουστάκι» όπως αναφέρεται στο γνωστό τραγούδι (ερμηνευτής ο Πάνος Μιχαλόπουλος), ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν ακόλουθος του Ελευθέριου Βενιζέλου και κατά την δεκαετία τού 1930, διετέλεσε διευθυντής των φυλακών της Παλαιάς Στρατώνας στο Μοναστηράκι. Ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και επιβλητικός. Το μουστάκι του ήταν περιβόητο. Του έκανε ιδιαίτερη περιποίηση και το πρόσεχε σαν τα μάτια του, καθώς όταν κοιμόταν το έβαζε σε…μυστακοθήκη.
* Πηγή


Related Posts Plugin for   WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου